Удивителни животни

Удивителните способности на делфините

Делфините - прекрасни, загадъчни, удивителни и мъдри. Тези водни млекопитаещи са едни от най-неповторимите и чудесни животни на планетата. За интелекта и характера на делфините се носят легенди. Способностите на делфините се изучават от дълги години, но загадките им си остават неразгадани. И така какво толкова необичайно могат тези удивителни животни и какви тайни крият?

Прочети още...

Най-необикновенните животни на нашата планета - II част

Галагови примати

Галаговите са семейство дребни нощни примати от групата на полумаймуните, разпространени в екваториалните и тропически гори на континентална Африка. Имат големи очи и уши, а опашката им прилича на катерича.

Прочети още...

Най-необикновенните животни на нашата планета - I част

Панголин

Панголинът (Pholidota) е рядко животно, чийто произход дълго остава загадка за учените. Те дълго време не можели да определят вида на това млекопитаещо и да определят неговите най-близки родственици. Външно панголините приличат на броненосците - тялото им също е покрито с ромбовидни люспи със заострен край. И се хранят изключително с термити и мравки.

Прочети още...

Жаба-акушерка

В началото на 20 век, анатомията на едно земноводно поставя началото на спор и става повод за обвинения във фалшификация. Това е любопитен разказ за европейската крастава жаба наричана жаба акушерка (лат. Alytes obstetricans).

Прочети още...

Птицечовката

Когато първите европейци пристигат в Австралия, били шокирани от животните, които видели там. Нищо в Европа не можело да се сравни със странните изправени тревопасни подскачащи по пасището и носещи малките си в торби.

Кенгурата били биещи на очи странности, но и друго по-странно същество привлича вниманието на първите заселници. То живеело по бреговете на реките и плувало във водата. Първите европейци, които го видели
го нарекли водна къртица. Но това име не се задържало дълго. През 1798 г. губернатора на Нов Южен Уелс капитан Джон Хънтър изпраща в Англия образец от птицечовка. Това малко животно щяло да предизвика буря в научния свят и да преобрази кариерата и репутацията на някои от водещите мислители по това време.

Прочети още...

Животното с най-дълъг врат

Най-дългият врат

Хамелеонът има език два пъти по-дълъг от тялото му, а жирафа, изключително дълъг врат.

Жирафът е животно, което не може да не впечатли. С височина до 6 метра той е изключително внушителен, заинтригуващ със своя  външен вид и мистериозната си биология. Нашето привличане към това необикновено творение датира от векове и един отличителен белег максимално изостря любопитството ни, издължения му врат. Подобна структура изглеждала като невъзможна в природата, но сега ние по-добре разбираме сложната биология на странното тяло на жирафа. Растящото ни познание за това създание може да се проследи назад до три много специални жирафа и историята на кралския интерес към екзотичното.

Прочети още...

Хамелионът - това удивително създание

Удивителният хамелион

Хамелеонът е наистина странно творение не само с поведението си, а и с външния си вид различен от всички други на земята. И не е изненадващо, че това е довело до всякакви легенди и митове.

В историята на четирикраките зверове от Едуард Топсел, написана в 17 век и той нарича хамелеона "измамен, свиреп и лаком звяр, мръсен и нечестив според Божиите закони."  Някои били убедени, че той бил сътворен от дявола от части на други животни. Опашката на маймуна, кожата на крокодил, езика на жаба, роговете на носорог и очите на нещо непознато. Това било създание изпратено на земята да шпионира за злия дух.

Прочети още...

В промоция

За нас

Зоомагазин ЗООВЕТМАРКЕТ Габрово предлага разнообразни храни и аксесоари за домашните ви любимци.

Работно време: от 9:00 до 19:00
(066) 86 00 17
      0877 129 220
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Габрово,5300, Отец Паисий 15
     (Централен Общински Пазар)

ArtStorm design studio

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.