Удивителните способности на делфините

Делфините - прекрасни, загадъчни, удивителни и мъдри. Тези водни млекопитаещи са едни от най-неповторимите и чудесни животни на планетата. За интелекта и характера на делфините се носят легенди. Способностите на делфините се изучават от дълги години, но загадките им си остават неразгадани. И така какво толкова необичайно могат тези удивителни животни и какви тайни крият?

DolphinsДелфините са млекопитаещи от разред китообразни.  Те дишат атмосферен въздух, затова трябва да излизат на повърхността от време на време (могат да издържат под вода 15 минути). Притежава гъвкаво и обтекаемо тяло, което му позволява да развива големи скорости (до 12 км/ч) и бързо да се придвижва във водна среда. Името „делфин” произхожда от древногръцката дума „Delphis”, която означава с „една утроба”, т. е. означава „риба с утроба”.

Благодарение на водния начин на живот  слуховите рецептори на делфина са устроени по-различно от тези на другите животни. Животнот притежава удивителната способност ехолокация и улавя звуци от огромни разстояния, като безпогрешно определя местоположението на обекта. Делфините имат вкусови рецептори и усещат вкуса на храната, но обоняние им е много слабо.

Делфините изследват и изучават обкръжаващата ги среда с помощта на издаваните от тях свирукащи звуци - особената и прекрасна песен на делфините. Смята се, че с тези звуци те общуват и че те изразяват различни настроения. Зрението им също е изключително ефективно устроено. Очите са разположени от двете страни на главата и създават панорамно зрение, благодарение на което делфинът вижда на 300 градуса. Особената структура на очите му позволява да се ориентира в тъмното както под водата, така и във въздушното пространство.

Делфините правят секс за удоволствие и при тях са наблюдавани и прояви на хомосексуализъм. Ухажването преди секс е също характерно за делфините. Те обичат ласките и докосванията, и понякога мъжкият може да подари букетче водорасли на избранницата си. Бременноста при женските трае от 11 до 17 месеца. Интересно е, че по време на раждането присъстват делфини-акушери, а когато бебето се появи, майка му го избутва към повърхността, за да поеме въздух.

dolphins are the only other species that has sex for pleasure 1500661774

Друга характерна особеност на делфините е че никога не заспиват напълно. Дори когато си почиват едната половина на мозъкът им (който е доста по-голям от човешкият) остава активна и едното око - отворено.

В природата делфините живеят на стада. Семействата им варират от 10 до 150 члена.Имат силно развита социална структура, поддържат топли дружески отношения с другите стада и водят мирен начин на живот, като избягват стълкновенията. Стадото винаги има за лидер опитен възрастен и младеж, който приема опита и знанията на възрастния. Показателно е отношението им към болните им събратя - те не биват изоставяни. Опитват се да им помогнат, като в някои случаи ги избутват към повърхността, за да поемат въздух. Подобно на слоновете, делфините искрено тъгуват за починалите си събратя.

bali dolphin bali hotel holidays 05За човека делфините са от особено значение. Те винаги са били негови помощници - помагат на корабокрушенци, водят лодките към брега. Появи се нов метод за лечение - делфинотерапия. Учените доказаха, че общуването с делфините влияе благотворно върху болните. При специални условия болните могат да плуват и общуват стях и ултразвуковите вълни и активният живот значително подобряват здравословното състояние. За вски човек ползата от плаването с делфините е от огромна полза и работи много по-ефективно от всякакви лекарствени препарати.

Има тридесет и два вида океански делфини и пет вида речни делфини. Най-големият делфин е орка или убиецът на китове. Най-малките делфини, известни на хората са делфините tucuxi, които са около четири фута. Най-дългият делфин, а именно китоубиецът може да достигне дължина до 30 метра и тегло над 500 кг.

В промоция

За нас

Зоомагазин ЗООВЕТМАРКЕТ Габрово предлага разнообразни храни и аксесоари за домашните ви любимци.

Работно време: от 9:00 до 19:00
(066) 86 00 17
      0877 129 220
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Габрово,5300, Отец Паисий 15
     (Централен Общински Пазар)

ArtStorm design studio

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.