Най-необикновенните животни на нашата планета - I част

Панголин

Панголинът (Pholidota) е рядко животно, чийто произход дълго остава загадка за учените. Те дълго време не можели да определят вида на това млекопитаещо и да определят неговите най-близки родственици. Външно панголините приличат на броненосците - тялото им също е покрито с ромбовидни люспи със заострен край. И се хранят изключително с термити и мравки.

 

Известни са 8 вида панголини, 4 от които обитават Изтона Азия. Размерът на животните се колебае от 30 до 90 см., а теглото им от 5 до 30 кг.

При опасност тези зверчета се свиват на кълбо и са доста добре защитени от острите люспи.

Нарвал

Еднорозите съществуват! Вярно, това съвсем не са тези еднорози от приказките. Истинските еднорози живеят във водата и повече приличат повече на тюлени отколкото на коне. Може би вече се досещата, че става въпрос за нарвалът.

Нарвалът (Monodon monoceros) е арктически зъбат кит, отделен заедно с белугата в семейство Monodontidae. Тези животни обитават студените води на Северният ледовит океан и дълагта му бивна може да достигне до 3 м. При това тялото не превишава 4,5 м. Предназначението на рога им още е предмет на спор. Някои смятат, че това е специален чувствителен орган, други, че това е средство за защита и нападение.

Плащенос гущер

6676136671 d3013ee079 bChlamydosaurus kingii е доста голям гущер, който обитава северна Австралия на юг до Нова Гвинея. Интересен е със своя "плащ" и поведението си по време на опасност. около главата на гущера е разположена голяма вертикална кожна гънка. По време на опасност гущерът застава на задните си крака, отваря своята паст и разпъва своя плащ. След това започва да тича право към заплаващия го хищник, който най-често изпада в ужас и побягва.

птицечовкаПтицечовка

Птицечовката е сравнително не голямо животно - дължината на тялото му е 30 см., а теглото - до 2 кг. По-голяма част от времето си прекарва във водата. Обитава източна Австралия.


По начин на размножаване приличат на птиците и рептилиите - снасят яйца, но след това отглеждат и се грижат за малките си.

Прицечовката се явява и едва ли не единственият отровен бозайник - слюнката им е отровна, а мъжките имат на задните си крака отровни шипове.

Златен прилепЗлатен прилеп

В промоция

За нас

Зоомагазин ЗООВЕТМАРКЕТ Габрово предлага разнообразни храни и аксесоари за домашните ви любимци.

Работно време: от 9:00 до 19:00
(066) 86 00 17
      0877 129 220
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Габрово,5300, Отец Паисий 15
     (Централен Общински Пазар)

ArtStorm design studio

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.