Погрешните стереотипи при животните

От ранното детство в детското съзнание с помощта на приказките и анимациите се изграждат представи за животните, като в различните култури се приписват характерни черти на дадено животно. Лисицата е хитра, мечката е тромава, вълкът е глупав, зайчето е страхливо и т. н. По този начин във всички нас са изградени стереотипи, които не винаги отговарят на действителността. Надявам се ще се забавлявате, когато откриете колко погрешни представи може да имате за дадено животно.

Коалите са идеални за прегръщане

koala 758x474

 

Тези пухкави животни, които постоянно спят, имат славата на любители на прегръдките. И макар, че коалите като цяло са много симпатични, дивите коали изобщо не стават за прегръщане.

Първо, козината на коалите, която изглежда мека и пухкава, всъщност е груба и твърда. Тя отблъсква дъжда и защитава коалата от студ и жега.  Коалите, освен това, са много добре приспособени за живот по дърветата. Техните крайници са силни мускулести и завършват с остри нокти.

И въпреки, че коалите по принцип не са агресивни животни, в дивата природа те се защитават със зъби и нокти, ако се почувстват застрашени. И един от начините да изплашите коала е да се опитате да я повдигнете - нашият природен инстинкт ни подсказва, че трябва да повдигнем коалата като малко дете. Но коалите трябва да се държат за нещо когато се повдигат, а човешката кожа не може да се сравнява с кората на дърветата, затова по-добре не се опитвайте да повдигате коала.

 

Прилепите нападат косата

fzKJ Hsavii minaHanAsparuh Lakavica sstoycheva 

Прилепите имат лоша репутация. Но всъщност са много полезни животинки - те опрашват много плодни дръвчета и унищожават вредни насекоми. И са много мили в действителност - не, няма да се вкопчат в косите ви!

От къде идва този мит? Може би от романа "Дракула", където се появява идеята, че прилепите се превръщат във вампири.

Прилепите притежават добро зрение (да, те не са слепи) и удивителна ехолокация - те могат да избегнат дори рибарска корда. Затова няма никаква вероятност да се заплетат в косите ви.

 

Свинете са мръсни животни

1

 

Когато ни наричат свини или казват, че дома ни прилича на кочина, това няма как да се приеме като комплимент. Но ако се запознаете от близо с тези умни, социални животни, ще можете само да се усмихнете на подобна обида. Може и да ви се струва странно, но прасетата са едни от най-чистите животни във фермите. Ако те имат избор, те не оставят изпражнения в местата където спят или се хранят. . Освен това те са умни и се поддават на дресиране по-добре от котките и кучетата. А защо все пак не ги обичаме?

Тъй като прасетата не могат да се потят, за да се охладят те често се въргалят в калта. Калта също така защитава розовата им кожа от слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми. Това е причината прасетата да търсят калта, но ако освен в калта те се въргалят и в други нечистотии, то причината трябва да се търси в човека, който не им предоставя подходящи условия за живот. Стереотипа за мръсни животни се поддържа от свинефермите, където животните са наблъскани в тесни пространства и където ги хранят на корем.

Делфините винаги се усмихват и са щастливи

655 402 delfini

 

Този стереотип се поддържа от рекламите на аквариумните представления и тематичните паркове с участие на делфини. В действителност делфините не могат да променят своята мимика - те просто изглеждат усмихнати и това е тяхна физическа особеност, която не зависи от емоционалното им състояние.

Рик О’Барри, който е треньор на делфини, е дотолкова убеден в това, че в продължение на 40 г. се бори в защита на делфините и предлага да се закрият делфинариумите и всички атракции с тези животни и делфините да бъдат пуснати на свобода.

 

Паяците искат да ви ухапят

paiak

 

Като прилепите и паяците имат незаслужена  лоша слава. Паяците няма да ви ухапят преднамерено, освен ако не застрашите яйцата и местообитанието им. Дори и в тези случаи те изключително рядко са агресивни.

Арахнологът Род Кроуфорд от Музея по естествена история и култура в Берк пише, че в неговата 30-годишна кариера, през която активно е общувал с хиляди паяци, е бил ухапан само два пъти.

 

Ленивците са лениви

hqdefault1

 

Както и при свинете, това животно се използва като синоним на хора, които не си дават много зор. В действителност, това животно, макар и да не може да бъде наречено бързо (движи се до 1,8–2,4 метра в минута), икономисва по този начин енергия.

Ленивците обитават върховете на дърветата в тропическия климат. Неговите главни врагове са южноамериканската харпия и големите котки от рода на ягуарите. И в двата случая животното няма никакви шансове да се спаси от птицата или котката. Затова използва такъв вид маскировка - бавното движение и абсолютната неподвижност при нужда го правят практически невидим.

Въпреки всеобщото мнение, ленивците спят само по 9 часа дневно и макар, че може да изглеждат напълно неподвижни, стомасите им активно работят и смилат последния обяд, състоящ се предимно от листа.

 

Совите са мъдри

644798


В културата на много народи совата се смята за мъдро животно. В гръцката и римската митология совата е свързана с образованието, интелекта и магията, вероятно заради големите си очи, горда осанка и способността си да вижда в тъмното.

Но мъдри ли са в действителност совите? Оказва се, не особено. Техните нощни навици и бързият тих полет им придават загадъчност. Справят се добре с лова на дребни животни при ниска осветеност, но когато става въпрос за измерване на интелекта нещата са по-различни. Совите имат малък мозък по отношение размера на тялото, подават се на дресировка по-трудно от враните, ястребите, орлите и гълъбите. Повечето сови не могат да бъдат научени дори на най-простите неща.

Интересно е, че в Индия смятат совата за глупава и празноглава заради навика й да стои и да гледа тъпо в пространството. В езика хинди думата за сова и глупак е една и съща.

 

Кравите са глупави

640 420 krava se misli za kuche video

 

Когато мислим за умни животни, кравите са последните, които ни идват наум. Но вегетарианците и борците за правата на животните отдавна твърдят, че кравите имат много повече емоции и интелект, отколкото смятаме. И те като че ли са прави. Неотдавнашни изследвания показват, че кравите могат да поддържат приятелски отношения с други крави, да оплакват загубата на теле или раздялата с него.

Учени от Кембридж са установили, че кравите не само са способни да се научат да отварят врати, за да получат храна за награда, но и по време на обучението реагират повишаване на сърдечната честота и с енергични движения на своя успех - също както реагира човек, когато открие нещо ново и интересно. С други думи, ако кравите могат да се радват на успехите си в обучението, нима можем да ги смятаме за глупави?

 Котките са безразлични

baby cat67


«Котка или куче?». Всички сме си задавали този въпрос. Стереотипното мислене подсказва, че котките са безразлични, подли и независими егоистични същества, а кучетата са социални, верни и енергични. Но собствениците на котки знаят, че индивидуалните особености на техните любимци могат да се различават също като при хората.

Някои специалисти смятат, че котките не са безразлични, а твърде съсредоточени - понякога те не отговарят веднага, защото са съсредоточени в дебнене на потенциална плячка, например, вашите боси крака. Котките проявяват нежност като лежат до вас, мъркат и ви облизват.

 

Кучетата са предани

1532217 595

Преди да ни обвините в безсърдечност ще кажем, че считаме този стереотип за пресилен. Кой не е виждал видеа на кучета, които с дни отказват да напуснат гроба на стопанина си, посрещат стопанина си след дълга раздяла или скачат в реката за да го спасят? Такива случаи, които могат да те разплачат, има много. Но всички кучета ли заслужават званието най-добър приятел на човека?

През 2013 г. група унгарски учени направили серия от експерименти, в които кучетата били хранени не хора, а от роботи. Изследванията показали, че кучетата показвали към робота привързаност в случаите когато робота бил този, който хранел кучето, а човека не правел това и съответно не получавал внимание от страна на кучето.

В промоция

Последни коментари

Котки >> Royal Canin Urinary S/O UHD 34 7кг
Стилиян, 31.03.2018
Котките го ядат и са здрави. Не е нужно да сменям диетата
Кучета >> Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice 3кг
Евлоги, 27.03.2018
Кучето ми е с храносмилателни проблеми и трудно му намирам подходяща храна. С тази съм спокоен, яде я вече половин година и не е имало проблем
Кучета >> Camon Easy drink
Динко, 27.03.2018
Поилката е страхотна. И кучето и котката пият от нея и лесно се поддържа

За нас

Зоомагазин ЗООВЕТМАРКЕТ Габрово предлага разнообразни храни и аксесоари за домашните ви любимци.

Работно време: от 9:00 до 19:00
(066) 86 00 17
      0877 129 220
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Габрово,5300, Отец Паисий 15
     (Централен Общински Пазар)

ArtStorm design studio

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.