Грижа за вашето коте

Грижа за вашето коте

 

ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Вие станахте собственик на домашен любимец!

Новото котенце ще бъде обичан и обграден с внимание член на Вашето семейство и то ще очаква да му дадете грижата и вниманието, които заслужава, за да може напълно да се радва на живота заедно с вас. Ние ще ви дадем някои съвети относно грижата и храненето за Вашето котенце, за да може да му дадете най-добрият старт в живота.

За котето преместването в дома Ви е голяма промяна. За да му помогнете да се справи с тази непозната среда, от съществено значение е да знаете как да приветствате котето в новото му семейство. 

 Безопасният дом

Вие не може да осъзнаете, но в дома Ви дебнат много опасности; те могат да застрашат безопасността на Вашето коте. Новите навици и определени условия ще Ви помогнат да защитите котето от възможни битови злополуки. Чрез обучението му сега, можете да избегнете много неприятности по-късно. Точно като за дете, трябва да се убедите, че цялата къща е безопасна за Вашето коте.

-Обезопасете всички контакти и електрически проводници;

-Приберете всички лекарства, хербициди, пестициди и отрова за пъхове;

-Проверете дали някои от вашите растения не са отровни (попитайте Вашия ветеринарен лекар);

-Махнете всички малки предмети, които биха могли да бъдат погълнати, като ластици, кабари и т.н.;

-Не оставяйте найлонови торбички наоколо;

-Ограничете достъпа му до веранди, балкони и други подобни;

-Използвайте покрити кофи за боклук и сваляйте капака на тоалетната.

Добра идея е да имате всички необходими предмети преди да донесете котето вкъщи. Убедете се, че Вашият списък включва: храна, купички, котешка тоалетна, място за спане и играчки. Всички тези аксесоари може да намерите в специализираните магазини.

Оборудване - най-необходимото за котето

Две купи - за вода и храна:

По хигиеннни причини трябва да има една малка паничка за храна и една по-голяма за прясна вода, които да са на постоянно разположение на котето.

Котешка тоалетна:

Контейнерът трябва да е достатъчно дълбок, за да предотврати разнасянето на котешка тоалетна из стаята. Премахвайте изпражненията със специална лопатка, предназначена за тази цел. Покритата котешка тоалетна се препоръчва, за да се ограничат миризмите. Котешката тоалетна трябва да е на разстояние най-малко два метра от храната и водата.

Легло:

Тихото и спокойно място за сън е жизненоважно за благосъстоянието на Вашето коте. Обикновено котето само избира своето място за сън, но е важно да се осигури топло и удобно място, където то да се чувства в безопасност.

Точилка за нокти:

На всички котки им се приисква да точат ноктите си. Осигуряването на такава ще помогне да избегнете повреждане на мебели и завеси. Заслужава си да инвестирате в чесало за нокти или дори катерушка, специално проектирани за живот в помещение.

Играчки:

Играчките могат да бъдат купени или да бъдат ръчна изработка. В действителност, котето може да се забавлява много с нещо толкова просто като смачкана топка хартия. Все пак бъдете внимателни с играчките, които не са специално предназначени за котки. Детските играчки например могат да съдържат малки частици, които при поглъщане да застрашат живота на котето.

flutd2

Хранене на Вашето коте

За разлика от хората, които са всеядни, котките са месоядни. Техните челюсти са пригодени за разкъсване, а не за дъвчене. Храната се усвоява от мощна киселина в стомасите им, вместо да бъде предварително усвоена от слюнката в устната кухина. Установената рутина с храни, подходящи за техните хранителни нужди, помага да се гарантира балансирано хранене и предпазва от наднормено тегло.

Храненето на Вашата котка с грешна храна може да доведе до затлъстяване, което увеличава риска от диабет.

Какво е здравословно хранене

Диетите на здравословното хранене са формулирани с максимална прецизност. Протеини, минерали, витамини, микроелементи, мазнини, въглехидрати... Всяка група хранителни вещества играе своята роля и тяхното количество трябва да бъде точно - нито твърде голямо, нито твърде малко. Храната, която отговаря на изискванията на здравословното хранене, комбинира само точното количество на всеки от избраните хранителни вещества.

Изборът на храна

Има различни варианти, които отговарят на хранителните нужди на котето Ви, от домашно приготвена храна до произвоствени храни, под формата на гранули, консерви и паучове. За да се гарантира дълголетие и качество на живот на Вашата котка, трябва да се обърне внимание на нейното здраве през целия й живот. Хранителната недостатъчност, причинена от небалансирано хранене, е толкова опасна, колкото и хроничното свръххранене, и значително съкращава средната продължителност на живот.

kittens eating

Факти за храната

Съставките на пакет храна са просто списък от суровини. Хранителният подход изгражда комплекс от хранителни вещества, всяко от което е със специфина роля в насърчаването здравето на котката.

Домашно приготвена храна

Това е храна, която приготвяте сами, като използвате ориз, месо и зеленчуци. Въпреки че може да готвите обилно за Вашата котка, тази храна има няколко основни недостатъка. Приготвянето на балансирана домашна храна с правилните хранителни вещества е много трудно. Ако някои жизненоважни хранителни вещества липсват, здравето на котката Ви може да пострада.

Производствена храна

Най-добре е да изберете здравословна храна, която да предостави на котето пълен балансиран пакет от всички хранителни вещества, от които то се нуждае. Тези храни са произведени при най-високи стандарти за качество и безопасност.

Самостоятелно храненe или малки хранения

Когато котките имат свободен достъп до храната си, те ядат малки количества - само няколко грама, но го правят много пъти на ден, от 15 до 17 малки хранения за 24 часа. Трябва да се следи дневният прием на храна на котето, както и неговото тегло. Ако е необходимо, може да намалите количеството на храната (дори ако храната е лесно достъпна).

Всяка рязка промяна в диетата може да предизвика стомашни разстройства (меки изпражнения или диария). Смесвайте старата храна с новата в продължение на една седмица, докато постепенно премахнете напълно старата храна.

Предпазни мерки

От съществено значение е да храните котето с правилно количество и вида храна, отговарящи на възрастта му. Уверете се, че винаги има на разположение купа с прясна вода. И най-важното, осигурете му спокойствие по време на хранене. 

 

В промоция

Последни коментари

Котки >> Royal Canin Urinary S/O UHD 34 7кг
Стилиян, 31.03.2018
Котките го ядат и са здрави. Не е нужно да сменям диетата
Кучета >> Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice 3кг
Евлоги, 27.03.2018
Кучето ми е с храносмилателни проблеми и трудно му намирам подходяща храна. С тази съм спокоен, яде я вече половин година и не е имало проблем
Кучета >> Camon Easy drink
Динко, 27.03.2018
Поилката е страхотна. И кучето и котката пият от нея и лесно се поддържа

За нас

Зоомагазин ЗООВЕТМАРКЕТ Габрово предлага разнообразни храни и аксесоари за домашните ви любимци.

Работно време: от 9:00 до 19:00
(066) 86 00 17
      0877 129 220
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Габрово,5300, Отец Паисий 15
     (Централен Общински Пазар)

ArtStorm design studio

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.