Котките: суха храна при пясък и камъни в пикочния мехур (уролитиаза)

Хранене на котка със суха храна при уролитиаза

"Профилактика при уролитиаза" - това е фразата, която търсят най-често върху опаковката на храна собствениците на котки с пясък и камъни в пикочния мехур. Но какво означава тази фраза? Нека разкажем за това на понятен език.

От заболяванията на отделителната система уролитиазата е една от най-смъртоносните. Към това заболяване са предразположени котки, които водят малко подвижен живот, имат наднормено тегло, живеят в тесни пространства и нямат възможност за разходки. Статистиката показва, че некастрираните котки боледуват по-рядко, но по-тежко и с рецидиви. Много често заболяването е генетично предопределено и не зависи от собственика. Но правилното хранене, което изцяло зависи от него, може съществено да повлияе състоянието на отделителната система на котката и да продължи и подобри качеството на живот на възрастната затлъстяла кастрирана котка.

Голяма вероятност да се разболеят от уролитиаза имат котки, които често се хранят с риба, която е богата на фосфор. Рибата не е типина храна за котката - в природата дивите котки рядко я консумират.   В миналото котките са се хранили значително по-разнообразно - с мишки, птички или от храната на човека. С появата на готовите храни заболяванията от уролитиаза се увеличават и причините за това са няколко:  

1. Не е достатъчно просто да купиш в магазина някаква храна за котки за да предотвратиш уролитиазата. Важно е да подбереш храна според възрастта, активността и състоянието на организма, както и според някои други параметри - кастрирана ли е котката, в ограничено пространство ли живее или може да се разхожда свободно навън, ленива ли е или обича да си играе. Качествените храни се отличават от евтините храни, които можете да купите в кварталния магазин по това, че са произведени от качествени продукти и са балансирани с отчитане на всички физиологични особености на домашните любимци. Ще различите качествената храна и по това, че производителите пускат различни серии за различни случаи, например: Kitten Persian Royal Canin за персийски котки или Royal Canin Ageing за стари котки. Евтините храни се произвеждат от отпадъци от хранителната промишленост и не отговарят на нуждите на котки със специални проблеми. Разбира се вашият ветеринарен доктор ще прецени каква то чно диета е необходима за вашата котка.

2. Много популярен е въпросът - какво точно означава надписът "за профилактика на отделителната система"? Като правило известните производители на качествени храни за котки разделят храната според енергийната й стойност и вкусовите предпочитания, а не на принципа "на тези ще направим профилактика, а другите - нека боледуват". Профилактиката се изразява не в някакви лечебни добавки, а преди всичко в правилният минерален баланс и използването на правилно съотношение между животински храни и зърнени храни. На този принцип са основан и повечето диети: повече месо - кисела урина (при която вероятността за образуване на камъни е най-малка), повече зърно (нетипичен за месоядните продукт) - алкална урина и по-голям риск от образуване на камъни.

3. Мощен природен дезифектант на пикочните пътища е червената боровинка - ако я откриете в състава на храната, която купувате за вашия любимец, можете да бъдете уверени, че тази храна успешно ще предотврати развитието на уролитиазата. Затова избирайте за вашия любимец храна с възможно най-много месо, без вредни зърнени храни, от известни производители и с полезни плодове и ягоди - Royal Canin Urinary S/O LP 34, Advance Cat Vet Urinary, Brekkies Excel Cat Urinary Care, Royal Canin Urinary Care, Royal Canin Urinary Care Пауч, Royal Canin Urinary Cat Pouch Пиле, Royal Canin Urinary Cat Pouch Говеждо. При избора на подходяща храна ще ви помогнат в специализираните зоомагазини и ветеринарни аптеки, което значи, че първата стъпка към спасението на вашият любимец от страшната болест, това е правилно да подберете добра храна за него. Да, тя ще е по-скъпа, но лечението ще ви струва повече.

4. Даже и най-добрата и правилна храна може да навреди, ако не се спазват правилата за хранене със суха храна! Правилата са еднакви за всички видове суха храна и се свеждат до три прости правила:

а) съблюдавайте дневната норма за хранене в зависимост от техлото на котката. Това означава да знаете теглото й. Дневната доза за всяка храна е указана на опаковката, обикновено във вид на таблица. Количествата са в грамове и са разчетени за едно денонощие. Не забравяйте да разделите дневната доза на броя на храненията, които могат да бъдат индивидуални за вашият любимец. Сухата храна в стомаха увеличава обема си 2-3 пъти, затова ще мине малко време докато котката почувства ситост.

Поилка за котка, подходяща за котки с намален прием на вода хранени със суха хранаб) Животното трябва да има непрекъснато достъп до прясна вода. Водата не трябва да е твърда - използвайте мека питейна вода. Следете колко вода пие вашата котка. Котки, които пият малко вода са предразположени към проблеми на отделителната система, включително и към уролитиаза. За такива котки е наложително да се използва консервирана храна или паучове. Могат да се използват и специални поилки - фонтани с течаща вода, които котките обичат. Особено важно е това при горещо време, когато болестите на отделителната система се изострят.

в) И последно - не добавяйте нищо към сухата храна! Балансираната храна - това е храна, в която има всичко. Всякакви добавки - витамини, лакомства, мляко - водят до дисбаланс и могат да предизвикат образуване на камъни. Изключение правят добавките и лакомствата, които са специално създадени за да се дават при хранене със суха храна.

5. Не променяйте марката храна, ако няма някаква важна причина за това - нарушено храносмилане, кожни проблеми или някакви други признаци за непоносимост към храната. В такъв случай опитайте да подберете храна на същия производител, но с друг източник на белтък в нея - например, риба, патица, пиле, агнешко. Честата, безпричинна смяна н храната може да предизвика нарушения в работата на храносмилателната и отделителната система на котката, тъй като различните храни имат различен баланс на веществата, към който организма не винаги благополучно се нагажда.

В промоция

Последни коментари

Котки >> Royal Canin Urinary S/O UHD 34 7кг
Стилиян, 31.03.2018
Котките го ядат и са здрави. Не е нужно да сменям диетата
Кучета >> Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice 3кг
Евлоги, 27.03.2018
Кучето ми е с храносмилателни проблеми и трудно му намирам подходяща храна. С тази съм спокоен, яде я вече половин година и не е имало проблем
Кучета >> Camon Easy drink
Динко, 27.03.2018
Поилката е страхотна. И кучето и котката пият от нея и лесно се поддържа

За нас

Зоомагазин ЗООВЕТМАРКЕТ Габрово предлага разнообразни храни и аксесоари за домашните ви любимци.

Работно време: от 9:00 до 19:00
(066) 86 00 17
      0877 129 220
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Габрово,5300, Отец Паисий 15
     (Централен Общински Пазар)

ArtStorm design studio

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.