Преданост при животните

Днес ще говорим за нещо много интересно, което може да ви застави да се замислите по-сериозно за живота и окръжаващите ви живи същества - предаността на животните.

Много хора, които само косвено са имали работа с домашни или диви животни, са свикнали да оценяват тези създания от гледна точка на биологията и срого рационално, приписвайки всичките им навици на рефлексите и инстинктите им.

 

При по-близък поглед, обаче, когато се сблъскате с домашно или диво животно и трябва да делите жизнено пространство с него, ще започнете да забелязвате, че животните могат да се привързват и даже да изпитват любов и привързаност. Всички сме чували за кучета, които заради стопаните си са се хвърляли под куршумите или ножа и са ги защитавали с цената на собствения си живот. Има толкова много филми, разказващи действителни случаи за такова себеотрицание и преданст.  И не само при кучетата е така. Гордите и независими "егоистки" котките също са способни да обичат стопаните до самозабрава. Известни са не малко случаи, когато котка е спасявала живота на стопанина си - от нападение или като е извиквала бърза помощ по специален начин. Освен това лечителските способности на котките са известни от векове.

Не само домашните животни се отличават с преданост и способност да обичат. Животинският свят е наистина удивителен. Вълкът от древни времена е нееднозначен символ - той е мъдрост и войн, но също и нощен демон и изчадие на ада. Но не всички знаят колко удивителни са тези създания. Вълците създават семейства за цял живот и живеят в глуници, заедно с потомството си. Преданоста на вълкът-баща е поразителна: заради своите вълчица и вълчета то може да не си дояжда, да не почива, за да им осигури прехрана, да се изправи срещу мечказа да ги защити. Повечето вълци след смъртта на партньора си не го заменят с друг и отглеждат децата си сами или с помощта на своите братя. Интересно е, че лелите не помагат в отглеждането на малките.

 Не по-малко удивителни са самките на снежния барс - заради любовта към децата си те рискуват своя живот и здраве. Лисиците също са изключително верни и предани партньори и мъжкият самоотвержено защитава своята самка и децата си. За предаността на лебедите също се носят легенди.

Животните са удивителни същества и предаността им не може да се припише само на инстинктите, наследствеността и рефлексите. И очевидно любовта е чувство присъщо не само на човека.

В промоция

Последни коментари

Котки >> Royal Canin Urinary S/O UHD 34 7кг
Стилиян, 31.03.2018
Котките го ядат и са здрави. Не е нужно да сменям диетата
Кучета >> Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice 3кг
Евлоги, 27.03.2018
Кучето ми е с храносмилателни проблеми и трудно му намирам подходяща храна. С тази съм спокоен, яде я вече половин година и не е имало проблем
Кучета >> Camon Easy drink
Динко, 27.03.2018
Поилката е страхотна. И кучето и котката пият от нея и лесно се поддържа

За нас

Зоомагазин ЗООВЕТМАРКЕТ Габрово предлага разнообразни храни и аксесоари за домашните ви любимци.

Работно време: от 9:00 до 19:00
(066) 86 00 17
      0877 129 220
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Габрово,5300, Отец Паисий 15
     (Централен Общински Пазар)

ArtStorm design studio

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.